Департамент культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД "ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ТЕАТРАЛЬНО-КОНЦЕРТНИЙ ЦЕНТР"

ПОБАЧЕННЯ З КЛАСИКОЮ

У неділю 14 квітня на сцені Театрально-концертного центру о 19 год. відбулось побачення з класикою, за участі Молодіжного академічного оркестру "Слобожанський".

 Увертюра Франца Шуберта «В Італійському стилі» ре мажор вперше прозвучала в 1818 році. Вона написана під враженнями від популярної в ті роки оперної музики італійського композитора Россіні. Ось уже понад 200 років, цей твір, не втрачаючи свою актуальність, виповнюється на провідних світових сценах. Концерт для скрипки з оркестром соль мінор, видатний український композитор Рейнгольд Глієр не встиг завершити. Це зробив інший відомий український композитор - Борис Лятошинський. Не знайшовши серед ескізів нічого, що, з його точки зору, могло б послужити основою для написання другої і третьої частини Концерту, він завершив його як одночастное твір у формі сонатного алегро, при цьому зберігши весь тематичний матеріал Глієра, стиль і характер його музики. Вперше твір прозвучав в 1959 році, через три роки після смерті автора. Симфонія № 40 Вольфганга Амадея Моцарта захоплює буквально з перших звуків. Вона займає особливе місце в творчості композитора. Внутрішній зміст її багато, складно і широко розвинене. Ця музика зачіпає найглибші людські почуття.

ПРОГРАМА:

І відділення:
Франц Шуберт. Увертюра «В італійському стилі» ре мажор.
Рейнгольд Глієр. Концертне алегро для скрипки з оркестром соль мінор.
 
ІІ відділення:
Вольфганг Амадей Моцарт. Симфонія № 40 соль мінор.
Соліст - Михайло ЗАХАРОВ (скрипка). Михайло народився в Харкові. У віці 6 років почав займатися грою на скрипці. З 2005 року живе в Австрії. З відзнакою закінчив Університет музики і театрального мистецтва в м Грац (клас проф. Бориса Кушніра). Виступав з концертами в Австрії, Польщі, Україні, Вірменії, Німеччини, Швейцарії. Лауреат міжнародних конкурсів. Як камерний музикант працював разом з такими всесвітньо відомими виконавцями, як Борис Кушнір Юліан Рахлін, Микола Цнайдер, Нобукі Имаи, Олексій Ігудесман, Міхаела Мартін, Міклош Переньї, Жерар Коссе і ін.
За диригентським пультом - Віталій ПРОТАСОВ, диригент Національної філармонії України, відомий роботі з симфонічними оркестрами України, Польщі, Німеччини, Японії, Китаю.
Музика - одне з найдивовижніших чудес, створених людиною. А як, якщо не дивом, можна назвати симфонію, в якій сто різних інструментів поєднують свої несхожі голосу в таке незбиране і струнке звучання, немов це співає один інструмент. Ви можете подивитися на концерт Молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський». Доторкніться до цього дивовижного чуда - ім'я якому музика.